preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
O ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

           

Školska knjižnica pruža obavijesti i spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo koje se temelji na znanju i informacijama.

Školska knjižnica omogućuje učenicima stjecanje vještina za doživotno učenje, razvija njihovu maštu i pomaže im da postanu odgovorni gradani.

                                                                         (UNESCO, Manifest za školske knjižnice)

 

Prilično bogata fondom i potrebama svojih korisnika, kako profesora tako i učenika, naša  školska knjižnica,  sve do 2005. godine,  zauzimala je prostor od 50 m2. Bila je opremljena starinskim policama za knjige čija je visina  omogućila maksimalnu prostornu iskoristivost. U takvom prostoru knjižnica je provodila svoju  misiju. Djelovala je godinama i pratila promjene u nazivima ove ustanove. Sve je to zabilježeno na žigovima,  u signaturama i inventarnim knjigama knjižnice i knjižnog fonda kao trag vremena i prošlosti. Tijekom proteklih godina o fondu školske knjižnice brinuli su naši profesori i profesorice: Stanko Dvoržak, Vera Križanić, Zdenka Vegar, Mirjana Jaklinović, Štefanija Vlašić, Ljiljana Gjurgjan, Marija Ivanković, Svjetlana Vorel, Božica Gnjidić, Renata Belušić, Jana Tanodi, Jadranka Jurić...

No,  došao je trenutak da i školska knjižnica promijeni svoj izgled...

Krenulo se od knjižnog fonda. Već 2000. godine počelo je sustavno sređivanje fonda izdvajanjem  oštećene i i neaktualne građe. Provodila se i stručna obrada građe (inventarizacija i signiranje). Police su se popunjavale novim knjigama. To je dovelo do potrebe za funkcionalnim namještajem i opremom po bibliotečnim standardima.

Knjižnica prije preuređenja

    

Nakon prvotnih ideja o  preuređenju knjižnice načinjen je elaborat na temelju kojeg je Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport odobrio namjenska sredstva. Radovi na obnovi i preuređenju trajali su tri mjeseca. Vrata  naše nove školske knjižnice  bila su  otvorena 11. travnja 2005. godine. Prostor je zablistao  preuređen i obnovljen, opremljen novim i funkcionalnim namještajem i računalnom opremom. Nakon preuređenja knjižnica  je zauzela  prostor od 60 m2.

U novom  prostoru i s obnovljenom opremom knjižnica je postala kulturno  i informativno središte Gimnazije. 

Redovito se provoode otpisi i revizije knjižne građe. Za stručnu obradu građe koristi se  Metelwin računalni program.

Školske godine 2014./2015. započeta je računalna posudba.

Raduje nas  spoznaja da je naša školska knjižnica prostor koji rado posjećujemo i u kojem se ugodno osjećamo, prostor koji nas svojom građom vraća u prošlost, otvara vrata budućnosti, obogaćuje  nas znanjem i spoznajama.

 

Knjižnica poslije preuređenja

 

 

Školska knjižnica:

Smještaj:  sjeverni  i  istočni dio školske zgrade

Površina:  60 m2

Oprema: TV,  telefon, digitalni fotoaparat, računala, pisač, skener

Broj čitateljskih mjesta:  12

Broj računala:  3 (omogućen pristup  internetu)

Program za knjižnično poslovanje:  MetelWin

 

 

 

 

 

Korisni linkovi
MZOŠ
 • mzos
 • azoo
 • ncvvo
 • postani student
 • tour de matour
 • portal za škole
 • NSK
 • KGZ
 • događanja u Zagrebu


TražilicaKalendar
« Studeni 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

Anketa
Koji dan u tjednu najviše volite?
preskoči na navigaciju