preskoči na sadržaj

Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb

 

Naša knjižnica

 

 

O našoj školskoj knjižnici već je bilo riječi u svim brojevima Školskog lista te  u Ljetopisu 1991. -  2006.  Pisalo se o njenom fondu, o stručnoj obradi građe, o otpisima, o suradnji s profesorima, učenicima i roditeljima, o akcijama koje provodi...

                     U novom  prostoru i s obnovljenom opremom naša je  knjižnica kulturno i informativno središte Gimnazije. U knjižnici je u tijeku  računalna obrada građe.

          Raduje nas  spoznaja da je naša školska knjižnica prostor koji rado posjećujemo i u kojem se ugodno osjećamo, prostor koji nas svojom građom vraća u prošlost, otvara vrata budućnosti, obogaćuje  nas znanjem i spoznajama.

           Iako prostorom  još uvijek mala, knjižnica je dobro opremljena knjižnom i neknjižnom građom. Tiskana građa čini temelj fonda i sadržajem obuhvaća gotovo sva odgojno-obrazovna područja. Ovaj dio fonda sadrži učeničku lektiru, stručnu građu, beletristiku, a posebnu skupinu čini referentna zbirka ( enciklopedije, rječnici,

leksikoni ... ). Dio fonda čini i AV-građa (zvučne i video kasete, CD-i, DVD-i ).

U prostoru čitaonice nalaze se i priručnici (udžbenici i zbirke) za potrebe profesora.

U knjižnicu pristiže tridesetak naslova časopisa i novina koje učenici mogu posuditi ili čitati u čitaonici. Sva građa pribavlja se kupovinom, otkupom ili darovima. 

            Naši profesori i učenici pravovremeno dobivaju informacije o novim izdanjima, promocijama, tribinama, izložbama, znanstvenim festivalima te ostalim kulturnim događanjima u gradu.Učenicima se pruža pomoć pri izboru literature za obradu zadane teme i  približava im se knjižna građa za njihove individualne interese. Svake godine organiziraju se posjeti učenika prvih razreda odjelima Gradske knjižnice, a maturanata Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Suradnja s profesorima ostvaruje se kroz nabavu stručne literature i organizaciju slobodnih aktivnosti.

            Kroz projekt «Tematske mape za roditelje» daje se doprinos ostvarivanju što boljeg odnosa između  učenika, roditelja i profesora. Mape su zanimljivo koncipirane, a sadrže popis literature, preslike naslovnih stranica i teksta  vezano za određenu temu iz područja psihologije, odgoja i obrazovanja. Tematske mape roditeljima prezentiraju razrednici na roditeljskim sastancima.

              Učenicima se daje poticaj  za promicanje čitanja i stvaralaštva. Na izložbenim panoima u čitaonici i u prostorima Gimnazije obilježavaju se književne godišnjice i prigodni datumi. Učenici se informiraju o izložbama, kazališnim predstavama te drugim kulturnim događanjima u gradu. Tijekom godine priređuju se književni susreti s književnicima, pjesnicima, profesorima, glumcima   te osobama iz kulturnog i javnog života (Vili Matula, Rene Medvešek, Pero Kvrgić, Zoran Ferić, Goran Tribuson, Enes Kišević, Miro Gavran, Julijana Matanović, Nives Opačić, Vladimir Lay, Darko Žubrinić... ), organiziraju se gostovanja manjih kazališnih družina («Svarog», «David»...). Nekoliko generacija naših maturanata imalo je priliku čuti kako zvuči rock postava Krležinih Balada Petrice Kerempuha u izvedbi glumca i glazbenika  Željka Šestića.

              Tijekom 2009. godine održane su dvije radionice iz bogate ponude radionica Udruge Glagoljaška mladež. Riječ je o Radionici kaligrafije i  Radionici slikanja na svili. Održane radionice  potvrdile su činjenicu  da su gimnazijalci zainteresirani za glagoljašku baštinu. Potreban je samo poticaj  i dobra volja za organiziranjem ovakvih susreta. Nadamo se da će biti još prilika za suradnju s Udrugom Glagoljaška mladež.

                     Svake godine naši učenici  prate književna događanja i promocije na poznatom sajmu knjiga i učila -   Interliber. To je ujedno i prilika za razgovor s autorima i književnicima. Dovoljno je spomenuti zanimljive književne susrete s Julijanom Matanović, Pavlom Pavličićem, Goranom Tribusonom…

                     Nadalje, budući da je naša gimnazija okružena brojnim kulturnim i znanstvenim ustanovama, njihov  prostor i djelatnost profesori Gimnazije nastoje približiti svojim učenicima.  Među prvim smo  posjetiteljima svake izložbe u Galeriji Klovićevi dvori, a dobro su nam poznate i postave  Muzeja grada Zagreba, Hrvatskog povijesnog muzeja i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Profesorica Jadranka Jurić vodi učenike u posjet poznatim zdanjima u Opatičkoj ulici (Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe  HAZU i Hrvatski institut za povijest). U Narodnom domu u Opatičkoj 18 razgledana je izložba o Janku Poliću Kamovu, a u povodu Dana otvorenih vrata Odsjeka za povijest hrvatske književnosti, u galerijskom prostoru Narodnoga doma učenici su razgledali reprezentativni izbor rukopisa i predmeta A. Šenoe, T. Ujevića, A. G. Matoša, J. P. Kamova, I. G. Kovačića, V. Nazora, S. S. Kranjčevića, J. Kosora… Uz stručno vodstvo učenici su razgledali prostorije Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10. Divili su se Pompejanskoj sobi i Zlatnoj dvorani.  U neposrednoj blizini Gimnazije nalazi se i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i Memorijalni prostor Bele i Miroslava Krleže. Naši učenici  imali su prilike razgledati privatni prostor Krleže i Zagorke  te slušati zanimljiva predavanja stručnih vodiča o njihovu  životu i djelu.

             Također, mnoge  generacije imale su priliku vidjeti gdje je smješten original Baščanske ploče u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  i, uz stručno vodstvo, razgledati Strossmayerovu galeriju starih majstora.

Na putu od Trga bana Josipa Jelačića  do Gimnazije, prolazeći Radićevom ulicom  kraj rodne kuće Miroslava Krleže, naši učenici često se  zaustave kraj Knjižnice Marije Jurić Zagorke. Upravo s Knjižnicom Marije Jurić Zagorke školska knjižnica naše gimnazije, već dugi niz godina, razvija uspješnu prijateljsku i stručnu suradnju. Ona se velikim dijelom ostvaruje kroz aktivnosti , književne susrete, stručne savjete, razmjenu ideja i iskustava vezanih za korisnike.

Prvi javni oblik naše suradnje ostvaren je 2006. godine. Tada je u prostoru Knjižnice Marije Jurić Zagorke otvorena izložba likovnih radova naših učenika.

          Ove školske godine pripremili smo još jednu izložbu koja je u Knjižnici Marije Jurić Zagorke otvorena 18. ožujka, a u povodu  već tradicionalne manifestacije Dani otvorene nastave naše gimnazije.

           Poznato nam je da svaka gimnazija kao odgojna zajednica profesora i učenika, ali i stručnih suradnika mora biti organizacijski i prostorno otvorena za izlazak učenika iz školske zgrade, iz učionice.

           Naime, u suvremenom društvu školska knjižnica  ne može se odrediti samo i isključivo stručnom obradom građe i djelovanjem unutar obrazovne ustanove. Školska knjižnica uz odgojnu, obrazovnu i informacijsku treba  ostvarivati  i bogatu javnu i kulturnu djelatnost. Zato je poželjna i važna suradnja između školske knjižnice te kulturnih i znanstvenih ustanova  jer omogućuje integraciju školske knjižnice u društveni život sredine kojoj ona pripada. Djelovanje i rad naše školske knjižnice upravo tome i teži.  Sve to u ime svojih korisnika: profesora i učenika.

                                                                                                                                                                                                    Jadranka Jurić, prof. i dipl. knjiž.

                                                                   

 

 

     

 

 

 

 

                                                                              

 

                                                                                                  


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 3. 2023.

Ukupno: 82982
Ovaj mjesec: 3548
Ovaj tjedan: 1025
Danas: 117
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Arhiva dokumenata
Anketa (mala)
Koja vam je najpopularnija društvena mreža?
CMS za škole logo
Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb / Habdelićeva 1 , HR-10000 Zagreb / gimnazija-osma-tbrezovackog-zg.skole.hr / ured@gimnazija-osma-tbrezovackog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju