preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Filozofija

SVJETSKI DAN FILOZOFIJE - 17.11.2022.

SVJETSKI DAN FILOZOFIJE -  17.11.2022.

 

 

    Svakog trećeg četvrtka u studenome, počevši od 2002. godine, obilježava se Svjetski dan filozofije. UNESCO je ovu inicijativu pokrenuo kako bi promovirao internacionalnu kulturu filozofskih debata koje poštuju ljudsko dostojanstvo i raznolikost. Ovaj dan je kao cilj postavio promoviranje akademske razmjene i isticanje filozofskog doprinosa svjetskim problemima.

Filozofija kontinuirano preispituje utemeljene istine, verificira hipoteze i nalazi valjane zaključke. Stoljećima je rađala ideje i analize te time postavljala temelje za kritičko, neovisno i kreativno razmišljanje. Stoga, UNESCO-ov Svjetski dan filozofije pruža priliku svima da se podsjetimo kako jedino ujedinjeni željom za dijalogom i kritičkim promišljanjem možemo  doprinjeti razvitku boljega svijeta. 

 

Učenici četvrtih razreda Gimnazije Tituša Brezovačkog pod mentorstvom prof. Suzane Kuzmičić dali su svoj doprinos. Analizirali  su  temeljna pitanja filozofije koja nas i u današnjem vremenu intrigiraju i inspiriraju na promišljanje i davanje novih odgovora, a zatim su na kreativan način izrazili svoje. 

 

  • Inspirirani čitanjem i analizom Platonove alegorije o pećini i nakon zajedničkog gledanja filma Trumanov show, učenici su postavili svoje kreativne radove (crteže, plakate, pjesme, osvrte…) na digitalnom alatu Padlet.  Što je stvarnost, što je iluzija, u kolikoj mjeri su u današnjem vremenu društvene mjere naša jedina stvarnost? Koji je put “izlaza iz pećine”? Možete pogledati na LINKU

 

  • Poznato je da djeca uvijek postavljaju pitanje zašto ? Da bi odraslima bilo lakše, dijelom jer se nema vremena, dijelom jer ne želimo priznati da na puno pitanja odgovora nemamo, postepeno ih učimo da se zadovolje vrlo nemaštovitim odgovorom zato i prihvaćanjem  jednoznačnih odgovora. Kako bi bilo da se djecu nastavi poticati u nečem što im je ionako prirodno - postavljanju pitanja? Lekciju o prvim filozofima, filozofima prije Sokrata, učenici četvrtih razreda, po uzoru na praktičnu filozofsku disciplinu Filozofija za djecu, prilagodili su djeci i mladima, pomoću crteža, priča, glavnih simbola filozofskih teorija i samo naizgled postavljenih “jednostavnih” pitanja. Pogledajte  na LINKU u digitalnom alatu Bookcreator e knjigu Predsokratovci za djecu

 

  • Znate li prepoznati tko su autori filozofi poznatih citata? Zaigrajte kviz na LINKU
  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Kuzmičić  datum: 18. 11. 2022. 12:35
 


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

TražilicaKalendar
« Studeni 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

Anketa
Koji dan u tjednu najviše volite?
preskoči na navigaciju