preskoči na sadržaj

Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb

USTANOVE, IZLOŽBE, RADIONICE, PREDAVANJA...

 

Gimnazija Tituša Brezovačkog nalazi se u samom središtu

stare zagrebačke gradske jezgre.

 

Okružena je brojnim kulturnim i znanstvenim ustanovama čije prostore i djelatnost profesori ove gimnazije nastoje približiti svojim učenicima. 

Među prvim su posjetiteljima svake izložbe u Galeriji Klovićevi dvori, a dobro su im poznate i postave  Muzeja grada Zagreba, Hrvatskoga povijesnog muzeja i Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Profesori hrvatskoga jezika i profesori povijesti vode učenike u posjet poznatim zdanjima u Opatičkoj ulici (Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe  HAZU-a i Hrvatski institut za povijest), a u neposrednoj blizini Gimnazije nalazi se i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i Memorijalni prostor Bele i Miroslava Krleže…

Na putu od Trga bana Josipa Jelačića  do Gimnazije, prolazeći Radićevom ulicom  kraj rodne kuće Miroslava Krleže, naši učenici često se  zaustave kraj Knjižnice Marije Jurić Zagorke. Razlog može biti postava zanimljive izložbe ili potreba za novim lektirnim naslovom.

Upravo s Knjižnicom Marije Jurić Zagorke, već dugi niz godina, školska knjižnica naše gimnazije razvija uspješnu suradnju. Ona se velikim dijelom ostvaruje kroz aktivnosti, manifestacije, izložbe, književne susrete, stručne savjete, razmjenu ideja i iskustava vezanih za korisnike i tradicionalnu manifestaciju Čitajmo zajedno - čitajmo naglas!

No, suradnja se odvija i s Knjižnicom Bogdan Ogrizović, Knjižnicom Vladimira Nazora, ali i s drugim kulturnim i znanstvenim ustanovama u gradu.

 

 

 


Dani otvorene nastave: Obilazak HRT-a

26. ožujka 2024.

 

Autor digitalnoga postera (Canva): Rebeka Staub, 1.c

 

Dani otvorene nastave bili su prigoda da učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog još jednom posjete odjele, studije i službe HRT-a, uz stručno vodstvo gospođe Nade Chedid iz Odjela za komunikacije.

 


Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

21. ožujka 2024.

 

U mjesecu u kojem obilježavamo rođendan Marije Jurić Zagorke učenici 3.a, predvođeni profesoricom Selenom Pleško Brkić i školskom knjižničarkom posjetili su Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu.

Slušajući zanimljivo predavanje o životu i stvaralaštvu Marije Jurić Zagorke, još jednom smo se prisjetili veličine i značaja ove književnice, kao i riječi Pavla Pavličića na početku pisma koje joj je uputio u svom Rukoljubu: Gospodična, Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas."


Židovska općina u Zagrebu

1. veljače 2024.

 

Povodom 27. siječnja - Dana sjećanja na žrtve holokausta učenici 1.d razreda, zajedno s profesorom Benjaminom Vugrinčićem i školskom knjižničarkom, posjetili su Židovsku općinu u Palmotićevoj ulici.

U prostoru sinagoge naš vodič bio je rabin Luciano Moše Prelević. U razgovoru s učenicima predstavio je prostor sinagoge, običaje, blagdane i zanimljivosti o židovskoj vjeri i kulturi.


Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

10. siječnja 2024.

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

 

Predstavljanje grafičke novele "Leina priča"

 

 

U povodu skoroga obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja) učenici 3.c razreda, u pratnji profesorice Sandre Vukić i knjižničarke Jadranke Jurić, pozvani su u Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića na predstavljanje grafičke novele "Leina priča".

Djelo  je posvećeno Lei Deutsch, hrvatskoj mladoj glumici židovskoga podrijetla koja je preminula 1943. godine u vlaku za logor Auschwitz. 

Grafičku novelu "Leina priča" predstavila je autorica Ida Ljubić, profesorica povijesti iz Ugostiteljsko-turiturističkoga učilišta. Govorila je o motivaciji za pisanje novele, pohvalila je sve suradnike koji su dali svoj doprinos oblikovanju ovoga djela.

Lina Jurjević uime HERMES-a predstavila je njihovu podršku ovome projektu i ostale HERMES-ove aktivnosti.

Osim naših učenika predstavljanje ove grafičke novele pratilli su, preko platforme ZOOM, gimnazijalci iz Osijeka, Vukovara i Rijeke.

Susret je održan u okviru programa Američkoga kutka i u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu.

 

 

Osvrt na susret - Facebook stranica Američkoga kutka


Izložba Dr. ELZA KUČERA, NSK

23. studenoga 2023.

Izložba Dr. ELZA KUČERA

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

 

 

U četvrtak, 23. studenoga 2023. učenici 4.c razreda, zajedno s profesoricom Suzanom Kuzmičić i knjižničarkom Jadrankom Jurić, razgledali su izložbu Dr. Elza Kučera, koja je postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Dr. Elza Kučera bila je prva Hrvatica koja je doktorirala filozofiju i prva hrvatska knjižničarka. Njezin zanimljiv životopis te doprinos hrvatskoj znanosti i promicanju ženskih prava mogu biti veliki poticaj mladim generacijama.

Nakon izložbe organizirano nam je stručno vodstvo kroz odjele i zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

 

 

 


Knjižnica Vladimira Nazora

19. travnja

Upoznavanje s radom udruge Kako si?

 

Knjižnica Vladimira Nazora

 

 

Foto: https://www.kakosi.hr/

 

U srijedu, 19. travnja učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog i I. gimnazije bili su u Knjižnici Vladimira Nazora na predstavljanju udruge Kako si? Pridružile su im se profesorice Susanne Homan, Lucija Conar, Marija Slobodić i Jadranka Jurić.

Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja je  nastala tijekom pandemije, i to  s ciljem pružanja usluga psihološkog savjetovanja i edukacije široj populaciji.

Udrugu vode mladi psiholozi pod vodstvom profesorice i mentorice dr. sc. Nataše Jokić-Begić.

Članice Udruge predstavile su našim učenicima i profesorima teme koje su obrađene u knjizi  Kako si? 

Također, predstavile su platformu Kako si? na kojoj se nalaze brojne informacije o radu udruge i usluge za korisnike:

https://www.kakosi.hr/ 

Najzanimljivije je bilo odgovaranje na postavljena pitanja učenika o temama i izazovima na koja nailaze vezano za učenje, prijateljstvo, samopoštovanje...

 

 

 

 

 

 

 


Posjet HRT-u

23. ožujka 2023.

DANI OTVORENE NASTAVE

GIMNAZIJE TITUŠA BREZOVAČKOG

 

Radionica: Posjet HRT-u

                                                      

 

Povodom Dana otvorene nastave i ove godine učenicima naše škole profesori mentori ponudili su niz raznovrsnih radionica od kojih smo svi trebali odabrati jednu u kojoj želimo sudjelovati. Tako se nekolicina učenika drugih i trećih razreda odlučila za posjet HRT-u.

U posjet i obilazak HRT-a otišli smo 23. ožujka 2023. s mentoricama: školskom knjižničarkom Jadrankom Jurić i profesoricom hrvatskoga jezika Sandom Jelenski. U prostoru HRT-a dočekala nas je gospođa Nada Chedid, stručni vodič toga posjeta. Provela nas je kroz tri od četiri zgrade HRT-a čiji su hodnici dugi ukupno čak 32 kilometra.

Dobili smo priliku ući u režiju Radio-Sljemena gdje smo uživo pratili intervju članova Prljavoga kazališta koji je vodio Zlatko Turkalj. Posjetili smo i dva studija iz kojih se emitiraju Vijesti i Dnevnik te smo sjeli na mjesta voditelja i fotografirali se. Ušli smo i u novinarsku redakciju u kojoj smo mogli postaviti pitanja lektorici i novinarima HRT-a Denisu Latinu, Damiru Smrtiću, Šimi Vičeviću… U tišini smo nazočili i snimanju HRT-ove dječje emisije „Juhuhu“ te prošetali pozornicom i backstageom odakle se trenutno emitira emisija „Zvijezde pjevaju“, a inače i „The Voice“, „Super potjera“ te slične emisije HRT-ova zabavnoga programa. Posjetili smo i studio namijenjen snimanju radijskih drama te jednu od samo dviju „gluhih“ soba u Hrvatskoj.

Prošetali smo garderobom HRT-a koja građanima pruža mogućnost najma odjeće za vlastite potrebe te skladištem gdje se nalazi scenografija brojnih televizijskih emisija. Naš je posjet HRT-u završio u dvorani u kojoj tamburaški orkestar HRT-a održava besplatne koncerte za građane, a sudionici npr. emisije „The Voice“ svoje probe.

Svima se posjet HRT-u svidio i ponijet će ga kao lijepu uspomenu iz srednje škole.

Budući da smo čuli da na HRT-u mogu raditi ljudi različitih struka, možda će netko od nas svoj radni vijek provesti baš na HRT-u.

                                                                                                                                                                                                 Marija Franka Podgorski, 2.d

Priloženi dokumenti:
Radionica Posjet HRT-u.ppsx


KNJIŽNICA VLADIMIRA NAZORA

UGODINU MLADIH

 

lipanj - rujan 2022.

 

Projekt 

Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku

 

Peti programski ciklus: 

Herbarij – Izresla ruža rumena

 

 

Odjel za etnologiju i arheologiju Matice hrvatske, Matica hrvatska i Knjižnica Vladimira Nazora od 2018. surađuju na projektu Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku.

Dosad su obrađeni ciklusi: Stablo svijeta, Mitska simbolika boja, Izvir-voda izvirala i Bestijarij - Da bi imel perje.

Ove 2022. godine ostvaruje se peti ciklus pod nazivom  Herbarij - Izresla ruža rumena  koji uključuje interdisciplinarni pristup u kreativnoj  interpretaciji herbalnih tema na hrvatskim područjima od davnine pa sve do danas.

U prostoru Knjižnice Vladimira Nazora održale su se već dvije likovne i grafičko-dizajnerske radionice na kojima su aktivno sudjelovale i naše učenice Luthien Lorelei Krstevski i Jaka Šišak Labaš iz 4.a te profesorice Vlasta Sokolić i Jadranka Jurić.

Voditeljice radionica bile su red. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih i  red. prof. mr. art. Natalija Nikpalj (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu).

Foto: https://www.facebook.com/kgzknjiznicavladimiranazora/photos/pcb.601377071542298/601376418209030

 

 


 


NSK - izložba "Dimitrije i Dante"

28. rujna 2021.

 

Učenici 3.a razreda u  Nacionalnoj i sveučilišnoj

knjižnici  na  izložbi "Dimitrije i Dante"

 

U utorak, 28. rujna 2021.  učenici 3.a razreda, zajedno s razrednicom Biljanom Gubić Brkić i knjižničarkom Jadrankom Jurić posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

U predvorju dočekao nas je gospodin Ivo Tokić i učenicima ukratko predstavio ovu ustanovu, hram hrvatske knjige.

U auli Knjižnice postavljena je izložba  Dimitrija Popovića pod nazivom "Dimitrije i Dante", posvećena  Danteu Alighieriju i njegovu djelu "Božanstvena komedija".

Izložba je postavljena u povodu 700. obljetnice Danteove smrti. "Božanstvena komedija" inspirirala je brojne umjetnike pa je ova izložba još jedan u nizu umjetničkih doživljaja ovoga epa.

Dimitrije Popović u svojim djelima često, upravo kroz ljudsko tijelo izražava tajnu čovjekove prirode, njezinu duhovnost, i to kroz snažne simboličke slike. To je prisutno i u doživljaju "Božanstvene komedije".

"Božanstvena komedija" je alegorijski prikaz  čovjekova života na putu od grijeha do Boga, a upravo putenost, odnosno požudu Dante ističe kao jedan od triju ljudskih grijeha.

Doživljaj izložbe i viđenoga prepustili smo osobnim dojmovima.   

 


GRADSKA KNJIŽNICA

9. lipnja 2020.

 

Rezultati natječaja Zagrebu - riječju i slikom:

predstavljanje autora i nagrađenih radova.

 

Kratka priča našega profesora Kristijana Vujičića

jedna je od nagrađenih!

 

                

 

U petak, 9. lipnja 2020. godine u multimedijalnoj dvorani Gradske

knjižnice predstavljeni su rezultati nagradnoga natječaja

Zagrebu - riječju i slikom. 

 

Natječaj je organiziran u okviru tribine Književni petak, a u

povodu 31. svibnja - Dana grada Zagreba.

 

Riječ je o kreativnom odgovoru na razorni potres u Zagrebu i

epidemiju koronavirusa.

 

Svi radovi koji su pristigli na Natječaj, a posebno oni nagrađeni,

svojevrsna su čestitka voljenome Zagrebu.

 

Rezultati natječaja Zagrebu - riječju i slikom

 

Iskrene čestitke profesoru Kristijanu Vujičiću!

 

                          

 

 


Izložba JEZIK SVETI MOJIH DJEDOVA...

26. veljače 2020.

Predavanje i izložba: JEZIK SVETI MOJIH DJEDOVA: HRVATSKO-BUGARSKE USPOREDNICE

Gornjogradska gimnazija

 

U srijedu, 26. veljače 2020. bili smo na predavanju gospođe Kristine Banović, književne prevoditeljice za bugarski jezik i suautorice koncepta izložbe Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice.  Predavanje nas je upoznalo s  lijepom zemljom  Bugarskom, ali i s činjenicom da su Bugari u hrvatskoj povijesti, kulturi i umjetnosti  prisutni od davnina kroz teme i okolnosti koje ih povezuju. 

Povod predavanju bila je činjenica da su mnogi poznati bugarski znanstvenici i kulturni djelatnici već 70-ih godina 19. stoljeća došli u Zagreb na školovanje, i to na poziv J. J. Strossmayera. Nekolicina bugarskih učenika polazila je upravo Gornjogradsku gimnaziju na Katarininu trgu.

 

 


Dječji vrtić TATJANE MARINIĆ

7. - 21. veljače 2020.

Nacionalna kampanja ČITAJ MI!

 

Gimnazijalci čitali djeci u 

Dječjem vrtiću Tatjane Marinić

 

 

KRUG ČITANJA

Začudan svijet iz knjiga se rađa.
Iz boja slika, iz drhtaja glasa
kad slova s papira
postaju živa
i stvaraju svemir posve novi.

No tek je sjena djeteta
što se u krilu uz osmijehe mazi,
uz riječi uči ljubav i život.
Sluša pa pita,
slovka pa čita,
a zatim zatvara krug.


                                                      Iva Dužić

 

Na prijedlog profesorice Jadranke Jurić, a u dogovoru s ravnateljicom i stručnom službom Dječjega vrtića Tatjane Marinić, počeli su organizirani posjeti  naših učenica predškolskim skupinama u DV Tatjane Marinić.

Dogovoren je ritam dolaska, a slikovnice su odabrane u suradnji s odgojiteljicama pojedine dječje skupine. Po dvije učenice naše gimnazije  bile su čitateljice u pojedinim vrtićkim skupinama.

Nakon predstavljanja i uvodnoga upoznavanja, učenice su djeci čitale slikovnice, a poslije čitanja razgovarale, pjevale, crtale... didaktički i metodički osmislile su aktivnosti i igre vezano uz pročitanu slikovnicu. Često su pomno birale i kostime u skladu s temom pojedine slikovnice. 

Dvije naše maturantice, Karla Paola Molc i Arnea Čihor, čitale su slikovnice čije su autorice teksta i ilustracija.

Radost čitanja i slušanja bila je obostrana. 

Uvjereni smo da nastavljamo ovaj projekt i iduće godine.

 

  


GORNJOGRADSKA GIMNAZIJA SLAVI MATOŠA

9.  prosinca 2019. 

 

Razgledali smo izložbu  i učionicu posvećenu 

A. G. Matošu u Gornjogradskoj gimnaziji

 

 

Na poziv profesorice Zrinke Brigić, knjižničarke Gornjogradske  gimnazije, učenici 3.c naše gimnazije posjetili su školsku knjižnicu prve zagrebačke gimnazije. I ne samo to, zavirili smo u Matoševu učionicu i divili se plakatima koji slave njegovo ime i djelo.

Učenici i profesori Gornjogradske gimnazije  nedavno su obilježili  Dan škole i  ponovo se pristjetili jednoga od svojih nekadašnjih učenika - Antuna Gustava Matoša. Njemu u čast na hodniku Gimnazije  postavljena je izložba koja se sastoji od šesnaest plakata. Izradili su ih učenici Gimnazije Sesvete pod mentorstvom profesorice i knjižničarke Ruže Jozić. 

Također, razgledali smo i poznatu Matoševu učionicu koja oživljava duh vremena  u kojem je naš veliki hrvatski pjesnik i književnik koračao hodnicima Gornjogradske gimnazije. 


NOVA KNJIGA PROFESORA KRISTIJANA VUJIČIĆA

19. studenoga 2019.

Predstavljanje romana Kad su padali zidovi 

U utorak, 19. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu održana je tribina Razotrivanje na kojoj je predstavljen novi roman Kad su padali zidovi Kristijana Vujičića, književnika, ali i profesora naše gimnazije.

Razgovor s autorom vodio je Seid Serdarević, urednik izdavačke kuće Fraktura.  Roman Kad su padali zidovi oživljava vrijeme 80-ih godina u Zagrebu kroz galeriju mladih likova. Pratimo njihovo odrastanje, probleme, nedoumice i svakodnevni život u koji se upliće društveni, kulturni, ali i politički duh onoga vremena.

Mnogobrojna publika sa zanimanjem je slušala "razotkrivanje" novoga romana Kristijana Vujičića. Vjerujemo da će djelo biti dobro prihvaćeno među čitateljima, a zasigurno će ga profesori hrvatskoga jezika uvrstiti i u izbornu lektiru.

Čast nam je što je književnik Kristijan Vujičić ujedno i predavač u našoj gimnaziji. Zajednička fotografija, ponosna i nasmijana lica profesora to i potvrđuju.


POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2019.

UČENICI  I PROFESORI ČITALI NAGLAS JEDNI DRUGIMA

TE SLAVILI KNJIŽEVNOST I GLAZBU

Knjižnica Marije Jurić Zagorke

Srijeda, 23.  listopada u 20 sati

U povodu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici Marije Jurić Zagorke održala se već tradicionalna manifestacija Čitajmo zajedno - čitajmo naglas. U večernjem programu nastupili su učenici i profesori  Gimnazije Tituša Brezovačkog, a čitanjem raznovrsnih pjesničkih i proznih tekstova pridružili su im se učenici, profesori i knjižničari Gornjogradske gimnazije, Hotelijersko-turističke škole, I. gimnazije, Učeničkog doma "Marija Jambrišak" te Knjižnice Marije Jurić Zagorke.

Budući da je glazba tema ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige, čitanje su pratili zvuci instrumentalne glazbe, a jedna učenica svirala je ukulele.

U ugodnoj atmosferi gornjogradske knjižnice čitali smo raznovrsne tekstove na različitim jezicima, pjevali, svirali i još jednom potvrdili koliko se glazba i poezija dotiču i prožimaju.

Uz čitanje i  sviranje učenici profesori i knjižničari stvorili  su atmosferu radosti i dobroga raspoloženja. Glazba i pjesnička riječ našle su put do do svakoga od nas.


PROGRAM HOTELIJERSKO-TURISTIČKE ŠKOLE

PROGRAM UČENIKA HOTELIJERSKO-TURISTIČKE ŠKOLE

POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2019.

Srijeda, 23. listopada u 12 sati

Knjižnica Marije Jurić Zagorke

Učenici 1. d  razreda Gimnazije Tituša Brezovačkog  pozvani su na program Glazba i poezija koji su, u povodu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige, pripremili učenici Hotelijersko-turističke škole i profesorica Ljiljana Lež-Drnjević.

Uvodno predavanje učenika podsjetilo nas je na prožimanje  glazbe i poezije kroz povijest književnosti...

Učenici su recitirali antologijske stihove Tina Ujevića, a onda je slijedila i uglazbljena verzija u interpretaciji Arsena Dedića.

Čarolija poezije i glazbe!


DRŽAVNI ARHIV U ZAGREBU

31. svibnja 2019.

Izložba "Šetnja Zagrebom dokonog purgera, Zagreb na starim fotografijama" 

Državni arhiv u Zagrebu

Povodom 31. svibnja, Dana grada Zagreba, gospođa Mihaela Barbarić, voditeljica Odjela za dokumentacijsko-informacijske poslove Državnoga arhiva u Zagrebu, pozvala nas je da posjetimo Arhiv i razgledamo izložbu "Šetnja Zagrebom dokonog purgera, Zagreb na starim fotografijama". 

Stoga su učenici 2.e razrednoga odjela, zajedno s profesoricama Brankom Topolovec i Jadrankom Jurić, posjetili Arhiv. U dvorištu smo, iz uvodnoga predavanja gospođe Barbarić saznali  da je Palača Erdödy-Drašković, u kojoj se Arhiv nalazi od 1947. godine, zaštićeni spomenik kulture.  Palača se sastoji od dva objekta koji zatvaraju dvorište trapezoidnoga oblika. 

Djelatnice Arhiva zanimljivim predavanjem upoznale su nas s radom Arhiva, povijesnom gradskom dokumentacijom i dokumentacijom starih zagrebačkih škola. 

Posjet Arhivu završili smo razgledavanjem izložbe  "Šetnja Zagrebom dokonog purgera, Zagreb na starim fotografijama". 

 

 

 


U GRADSKOJ KNJIŽNICI VELIKA GORICA

3. 12. 2018.                                                

Gradska knjižnica Velika Gorica

Pjesnička večer profesora NIKOLE KUZMIČIĆA

Zar je moguće biti, a ne biti?

U ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica održana je pjesnička večer znakovitoga naziva Zar je moguće biti, a ne biti? našega profesora Nikole Kuzmičića.

Okupili su se profesori, učenici, prijatelji, članovi Gradske knjižnice i svi oni koji  vole pjesničku riječ, odnosno svi oni koji vole i cijene pjesnički izričaj profesora Kuzmičića.

Originalno recitiranje  poezije, šarmantna igra brojeva i stihova, odlična komunikacija s publikom, duhoviti autorovi komentari, spontani smijeh publike, sjajna  atmosfera...

Hvala svima i pozdrav do idućega susreta!


POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2018.

23. listopada u 20 sati

Knjižnica Marije Jurić Zagorke

PROGRAMI KOJI  POTIČU  ČITANJE I 

PROMIČU KULTURNU BAŠTINU

   

      Autor crteža: Astrid Jakšić, 4.b

U utorak, 23. listopada 2018. godine, u 20 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog dali su doprinos Mjesecu hrvatske knjige. Već tradicionalno čitaju naglas jedni drugima svoje ili tuđe tekstove. Tako slave knjigu i čitanje.

Ove godine slavimo kulturnu baštinu na svim razinama i kroz sva događanja. Kulturna baština tema je i Mjeseca hrvatske knjige, a moto Baš baština. Baš zato odlučili smo izvesti programe koji su nagrađeni na XI. Smotri turističke kulture u Hvaru od 12. do 14. listopada  ove godine. Programi govore o nematerijalnoj kulturnoj baštini i zlatnoj formuli hrvatskoga jezika - ča, kaj, što, a naslovljeni su: Zagrebački meštri, kaj delate?  te  Matijaš grabancijaš dijak i zagrebački meštri. Izveli su ih učenici: Helena Čačić, 3.c; Vjekoslav Belanić, 4.a te Val Ivan Klašterka, 4.c. Mentori su bili profesorice Josipa Rodić i Jadranka Jurić.

Nakon programa čitalo se zajedno, čitalo se naglas, a  u slavlju čitanja sudjelovali su učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovakog, ali i učenici i profesori Hotelijersko-turističke škole i Učeničkoga doma Marija Jambrišak kao i djelatnici Knjižnice Marije Jurić Zagorke.

      

 

 

 

 

 


POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2018.

23. listopada 2018. u 12 sati

Knjižnica Marije Jurić Zagorke

PROGRAM UČENIKA HOTELIJERSKO-TURISTIČKE ŠKOLE

 

  

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. učenici 4.b razreda naše gimnazije, zajedno s profesoricama Težački i Jurić, prisustvovali su programu koji su pripremili učenici Hotelijersko-turističke škole, predvođeni profesoricom Ljiljanom Lež-Drnjević. Program se  već tradicionalno odvijao u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u 12 sati, a  povodom manifestacije Čitajmo zajedno, čitajmo naglas, ove godine na temu kulturne baštine.

Naši maturanti uživali su u recitacijama i glazbenom dijelu programa svojih kolega. Svjedočili smo pravoj riznici hrvatske dijalektalne riječi koju su dostojanstveno i s puno šarma izveli učenici Hotelijersko-turističke škole.

Shvatili smo kolika je  ljepota u darivanju i slušanju hrvatske dijalektalne riječi, pogotovo kada nam je daruju naši vršnjaci.

 

 

 


PREDAVANJE: U. S. NATIONAL PARKS

26. 4. 2018.

Predavanje:

Jerry Case: U. S. NATIONAL PARKS

Američki kutak Knjižnice Bogdan Ogrizović

 

U  organizaciji Američkog kutka Knjižnice Bogdan Ogrizović učenici 3.c razreda slušali su zanimljivo predavanje koje je održao gospodin Jerry Case, koji je  gotovo trideset i osam godina radio u različitim američkim nacionalnim parkovima, a danas u Zagrebu provodi umirovljeničke dane.  Za učenike je to bila prilika da slušaju izvornog govornika, da pogledaju divne fotografije i saznaju brojne informacije o prednostima i opasnostima života u divljini. Također, pitanja su se doticala i naših nacionalnih parkova, Zagreba,  njegove turističke ponude,...
 
 

ARHEOLOŠKI MUZEJ

16. 4. 2018.

Nastup naših učenika na

Županijskom stručnom vijeću učitelja povijesti

u Arheološkom muzeju

Na poziv profesorice povijesti Karmen Perković naši učenici Astrid Jakšić, Mihaela Kristina Blaznik, Ida Jadro i   Lovro Rimac nastupili su na Županijskom stručnom vijeću učitelja povijesti (Grad Zagreb - Centar) u Arheološkom muzeju 16. travnja 2018.

Budući da je tema ŽSV-a bila Hrvatska u vrijeme kneza Branimira - povodom 1130. obljetnice oltarne grede iz Gornjeg Muća, naši učenici izveli su dio programa koji je premijerno bio izveden na Večeri srednjovjekovne književnosti u Knjižnici Marije Jurić Zagorke 16. veljače, također povodom Branimirove godine. 

 

 

 

Priloženi dokumenti:
Poziv na ZSV-e 16. 4. 2018..doc


PROGRAM PASIONSKE BAŠTINE 2018.

22. ožujka 2018.

NAŠI UČENICI U PROGRAMU PASIONSKE BAŠTINE 2018.

Petar Dolić: KRIŽNI PUT, izložba slikoreljefa i skulptura
O izložbi: Željka Čorak, prof.
Glazbeni program: Cantilena pro sabatho
Izvode: Ida Jadro i Lovro Rimac, učenici gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb  

Naši učenici Ida Jadro, 3.d i Lovro Rimac, 3.a pjevali su ulomke iz starohrvatske pasionske pjesme Cantilena pro sabatho na otvorenju izložbe Križni put akademskog slikara Petra Dolića u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.  

 

Priloženi dokumenti:
Pozivnica za izlozbu, program.pdf


VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI

16. 2. 2018.

VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI

u Knjižnici Marije Jurić Zagorke

 

  

petak,  16. veljače u Knjižnici  Marije Jurić Zagorke održana je VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI  povodom programa  Hrvatska u vrijeme kneza Branimira i 1130. obljetnice oltarne grede iz Gornjeg Muća, a u organizaciji Arheološkog muzeja  u Zagrebu. Uvodno predavanje o srednjovjekovnoj književnosti održao je akademik, profesor Josip Bratulić.
U programu su sudjelovali učenici naše gimnazije: Bela Grah, Jana Špiranec, Tihana Doko, Mihaela Kristina Blaznik  (glazbena pratnja),  Andrija Žunac,  Nika Benjak, Lovro Rimac, Ida Jadro, Astrid Jakšić i Franko Lončar. Pjevali su i kazivali pjesničke tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti.

Lijepa večer srednjovjekovne književnosti završila je zahvalama i darovima za uspomenu.

Osvrt na Večer srednjovjekovne književnosti na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu

https://www.youtube.com/watch?v=ViJU_E7Q8h0


Muzej KUĆA ŠENOA

31. 1. 2018. 

POSJETILI SMO KUĆU ŠENOA

 

 

Učenici 1.b razreda te profesorice Vukić, Dujak, Santrić i Jurić, posjetili su muzej Kuća Šenoa. Voditeljica, gospođa Jasmina Reis održala nam je uvodno predavanje o djetinjstvu Augusta Šenoe. Potom smo bili podijeljeni u tri grupe i, uz stručno vodstvo,  razgledali izložene uporabne predmete obitelji Šenoa, rukopisnu građu i bogatu knjižnicu s  4 200 svezaka. Saznali smo mnoge zanimljivosti o životu i djelu Augusta Šenoe, ali i o umjetničkim sklonostima njegovih sinova Milana i Branka Šenoe.
Kuća Šenoa svakako je pravi dragulj u kulturnome životu našega grada.

MEMORIJALNI STAN BELE I MIROSLAVA KRLEŽE

30. 1. 2018.

U MEMORIJALNOM STANU BELE I MIROSLAVA KRLEŽE

 

U utorak, 30. siječnja 2018. učenici 4.b i 4.d razreda, zajedno s profesoricama Vukić, Janeković, Dujak, Santrić i Jurić, posjetili su Memorijalni stan Bele i Miroslava Krleže na Gvozdu 23. 
Budući da maturanti na satovima književnosti upravo obrađuju stvaralaštvo Miroslava Krleže, ovaj posjet bio je prigoda da upoznaju prostor u kojem je  bračni par Krleža živio od 50-ih do 80-ih godina 20. st. 

POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI

29. 1. 2018. 

UČENICE 1.B  RAZREDA U 

GRADSKOJ KNJIŽNICI

 

U  ponedjeljak,  29. siječnja učenice 1.b razreda,pratnji profesorice Jadranke Jurić, knjižničarke naše škole,  posjetile su Gradsku knjižnicu na Starčevićevom trgu.  Djelatnica Knjižnice provela nas je kroz sve odjele i upoznala nas sa uslugama koje nam nudi Gradska knjižnica.

Prvo smo se zadržali u prostoru Kupole koji je namijenjen predavanjima i izložbama. Osobito nam je bilo  zanimljivo kako su računala  smještena u zatvorenim spremnicima tj. stolovima i otvaraju se prema potrebi.  Obišli smo Informativno-posudbeni odjel, Čitaonicu novina i časopisa, Čitaonicu priručnika te Glazbeni odjel. Također, zavirili smo u podrum knjižnice gdje su smještene knjige koje malim liftom putuju do korisnika. Vidjeli smo puno toga zanimljivoga, a i saznali o uslugama i projektima  knjižnice. Dobili smo upute kako pretraživati mrežni katalog Gradske knjižnice, a jedna je učenica upravo tu prigodu iskoristila za posudbu njoj drage knjige o Harryju Potteru. Naučili smo kako ćemo ubuduće od kuće pretraživati katalog Gradske knjižnice. Zanimljivo nam je bilo i na Glazbenome odjelu gdje smo vidjeli zbirku AV-građe i  notnih zapisa te saznali kako se i ta građa  može posuđivati.

Na kraju posjeta bili smo uvjereni da ćemo dolaziti u Gradsku knjižnicu i koristiti usluge koje nam pruža.

                                                                                                                                                                                                                                   Lea Pavić, 1. b

 


Na predstavljanju knjige VUKOVARSKA BOLNICA

14. 11. 2017. 

Grupa naših učenika, zajedno s profesoricama Topolovec, Rodić i Jurić, bila je na predstavljanju knjige Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka dr. sc. Ive Lučića u Kristalnoj dvorani hotela Westin. Izdavači su Hrvatska liječnička komora i Hrvatski institut za povijest. Svečana atmosfera, brojni ugledni gosti, obitelji branitelja, bivši zapovjednici i branitelji, liječnici, kao i ugledni recenzenti svjedočili su o značaju ove vrijedne i jedinstvene monografije. 

Autor je istaknuo da je ovom knjigom želio ispričati nedovoljno poznatu priču o liječnicima - herojima Vukovara koji su sve ove godine ostajali u sjeni priče o Vukovaru. 


ČITALI SMO ZAJEDNO, ČITALI SMO NAGLAS 2017.

23. 10. 2017.

Gimnazijalci i profesori čitali jedni drugima 

u Knjižnici Marije Jurić Zagorke

 

 

Već petu godinu zaredom, učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog te djelatnici Knjižnice Marije Jurić Zagorke 23. listopada čitaju zajedno i čitaju naglas jedni drugima. Na taj način slave knjigu i u Mjesecu hrvatske knjige dijele radost čitanja i druženja...


GLAZBENA ŠETNJA ZAGREBOM

12. 10. 2017.

Titušani u glazbenoj šetnji zagrebačkim Gornjim gradom

Uz stručno vodstvo dr. sc. Nade Bezić zaputili smo se ulicama Gornjega grada u potrazi za glazbenim zanimljivostima. Čitali smo natpise na spomen-pločama, otkrivali dotad nepoznata dvorišta koja čuvaju glazbenu priču ne tako davne  prošlosti. Čuli smo informacije, anegdote i priče o osobama i događajima koji su obilježili glazbeni život Zagreba. Bogatiji za još jedno glazbeno iskustvo šetnju smo priveli kraju u Basaričekovoj 11, u dvorištu u kojem je 1972. godine snimljen film Tko pjeva, zlo ne misli.  Sjećanje na film osvježili smo antologijskom pjesmom koju je otpjevao naš učenik Lovro Rimac. I doživljaj je bio potpun...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zeleni festival u NSK

6. - 8. 9. 2017.

ZELENI FESTIVAL U NSK

Uz pratnju profesorica Jurić i Horvat, posjetili smo Zeleni festival koji se održao​ od 6. do 8. rujna u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Slušali smo predavanja četiriju doktora znanosti. Prvi govornik, Dražen Šimleša održao je predavanje o dobroj ekonomiji u praksi, a Nikola Biliškov, s Instituta Ruđer Bošković, predstavio nam je ideje o iskoristivosti elementarnog vodika kao obnovljivog izvora energije (elektrolizom vode). Andrej Radman, sa Sveučilišta u Amsterdamu, govorio nam je o povezanosti robotike, kartografije, medicine i filozofije. Doktor znanosti Vuko Brigljević, s Instituta Ruđer Bošković, održao je fenomenalno predavanje o povezanosti između fizike, odnosno Higgsova bozona i održivog razvoja.

Potaknuti interesantnim predavanjima te spremni za nove ratne pobjede u novoj školskoj godini, planiramo se dodatno okrenuti recikliranju te vratiti u opticaj kompostiranje u našoj školi.

Stoga sve profesore i učenike molimo za pomoć u našem zelenom cilju.

Hvala vam unaprijed na trudu i ekološkoj osviještenosti!

Vaši održivi Titušani :)

                                                                            Mirta Šimaga, 3.d

 

 

 

 

 

KUĆA ŠENOA

18. svibnja 2017.

Međunarodni dan muzeja - posjet Kući Šenoa

    

 

Povodom Međunarodnoga dana muzeja učenici naše gimnazije posjetili su Kuću Šenoa. Tom prigodom prvi put javno je predstavljeno pismo koje je Lovro uputio svome prijatelju Augustu Šenoi. Riječ je o prijanu Lovri, koji je i u stvarnome životu bio Šenoin prijatelj i o kojemu je Šenoa napisao poznatu pripovijetku Prijan Lovro. Kroz razgovor i predavanje gospođe Jasmine Reis, voditeljice Spomen-kuće,  saznali smo nešto više o Lovrinom životu i njegovom prijateljstvu sa Šenoom.

Kuća Šenoa prostor je u kojem se nalazi ostavština Augusta Šenoe i njegove obitelji. 

Više informacija o Kući Šenoahttp://kuca.senoa.eu/naslovna.

 

      

 


PALAČA DVERCE

28. travnja 2017.

NAŠI PROFESORI U PALAČI DVERCE

Profesori naše gimnazije imali su rijetku priliku razgledati palaču Dverce, biser zagrebačke arhitekture. Uz stručno vodstvo gospođe Valerije Šagovac Polan prolazili smo kroz prostorije ukrašene stilskim namještajem i vrijednim slikama naših umjetnika, slušali smo priče o članovima obitelji Vranyczany-Dobrinović kao i o brojnim uglednicima koji su ovu palaču posjetili.

 


POSJET KRLEŽINOM GVOZDU

11. 4. 2017.

KRLEŽIN GVOZD  

   

   

U utorak, 11. 4. zajedno s učenicima 4.c i 4.d razreda i profesoricom Jelenski uputili smo se na Krležin Gvozd. Uz stručno vodstvo razgledali smo Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleže. Imali smo prilike vidjeti namještaj, posuđe, slike, knjige i brojne detalje prostora u kojem su supružnici Krleža proveli zadnjih 30 godina života. Saznali smo brojne zanimljivosti iz života jednog od naših najznačajnijih književnika

    

Više o Memorijalnom prostoru Bele i Miroslava Krleže:

http://www.mgz.hr/hr/zbirke/donacija-gradu-zagrebu-memorijalni-prostor-bele-i-miroslava-krleze,2.html

 

 

 


ČITAJMO ZAJEDNO, ČITAJMO NAGLAS

21. 10. 2016.

ČITAJMO ZAJEDNO, ČITAJMO NAGLAS 

u Knjižnici Marije Jurić Zagorke

 

Već tradicionalno, i ove godine učenici i profesori Gimnazije okupili su se 21. listopada u 20,00 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. U ugodnom okruženju čitali smo jedni drugima, čitali smo naglas. Bilo je tu autorskih radova, pjesama i priča, kao i tekstova poznatih pjesnika i književnika. Neki od tekstova nasmijali su nas do suza. Već sada se veselimo idućem susretu.

Zahvaljujemo djelatnicima Knjižnice na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu. Vidimo se i iduće godine! 


Izložba KAKO ŽIVI NAROD

21. 10. 2016.

Izložba KAKO ŽIVI NAROD 

u Muzeju suvremene umjetnosti

 

Učenici koji su uključeni u fakultativnu nastavu Kulturna geografija, zajedno s profesoricama Josipom Rodić i Ivom Štiglić, posjetili su izložbu Kako živi narod u Muzeju suvremene umjetnosti.


Izložba Majka Terezija - život, duhovnost i poruka

1. - 25. rujna 2016.

Izložba o Majci Tereziji

 

U četvrtak 15. rujna učenici 3.b razreda naše Gimnazije posjetili su izložbu posvećenu životu i djelu Majke Terezije. Izložba je postavljena u crkvi svetoga Blaža u Zagrebu i predstavlja slikovni životopis poznate dobrotvorke i nobelovke.  Dojmljivo predavanje i stručno vodstvo još jednom su nas podsjetili na veličinu Majke Terezije kao osobe, na humanost njezine redovničke zajednice i njihovo služenje najsiromašnijima. Razgovarajući s jednom od misionarki ljubavi saznali smo na koji način je Majka Terzija bila povezana i s našim Zagrebom.

 


ŠETNJA PALAČOM DVERCE

29. 3. 2016.

POSJETILI SMO PALAČU DVERCE, DRAGULJ GORNJEGA GRADA

  

Učenici i profesori naše Gimnazije posjetili su palaču Dverce, dragulj zagrebačke arhitekture. Na ulazu u Palaču nalazi se grb obitelji Vranyczany-Dobrinović. U dvorištu prepoznajemo umjetničko djelo Ivana Meštovića.

Voditeljica Palače, gospođa Valerija Šagovac-Polan provela nas je kroz prostorije Palače i usput  pričala o povijesti zgrade i životu njezinih vlasnika. Palača je nazvana Dverce po malim gradskim vratima koja su uz nju stajala još od 13. stoljeća. Nakon brojnih dogradnji, stoljećima je mijenjala vlasnike, a znatno je obnovljena 1708. godine. Od sredine 19. stoljeća u vlasništvu je obitelji Vranyczany-Dobrinović. Klotilda Vranyczany-Buratti darovala je Palaču 1912. Gradu Zagrebu. Prekrasne salone ukrašavaju slike Bele Čikoša, Slave Raškaj i Ljube Babića. U kornjačinom salonu divili smo se sagu starom 150 godina te komodi i stolu od kornjačevine.  Zaokupio nam je pozornost i luster dojavljivač, a posebno nas se dojmila plesna dvorana s  bogato urešenim zlatnim štukaturama i pozlaćenim velikim ogledalima. U njoj se održavaju prijemi i važne gradske svečanosti. U hodniku promatramo portrete zagrebačkih gradonačelnika. Silazimo u prizemlje i uočavamo strukturu srednjovjekovne utvrde. Tragovi prošlosti izviru iz svakoga kutka...

Napuštamo palaču Dverce prepuni dojmova, ponosni na još jednu kulturnu baštinu koja se nalazi u neposrednoj blizini naše Gimnazije, a koju zaista možemo smatrati draguljem zagrebačke arhitekture i zagrebačke prošlosti.  

 

 

 


U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI GORNJOGRADSKE GIMNAZIJE

1. ožujka 2016.

Predstavljanje projekta 

MAGNA CARTA ZA DIGITALNO DOBA

školskoj knjižnici Gornjogradske gimnazije

 

Učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog pozvani su u utorak, 1. ožujka  2016. u školsku knjižnicu Gornjogradske gimnazije na predstavljanje projekta Magna Carta za digitalno doba.  Projekt su pripremili profesorica Dunja Malnar i učenici 4.b razreda: Daniela Zečević, Karlo Ćosić, Antonio Ljatifi i Tomislav Šarić. Ovim projektom ujedno je obilježena 800. godišnjica nastanka Velike povelje slobode. Riječ je o povijesnome dokumentu iz 1215. godine koji je ograničio moć engleskih kraljeva, a danas se poštuje kao temelj predstavničke vlasti i demokracije te začetak poštovanja ljudskih prava.

Budući da živimo u vremenu u kojemu mediji imaju veliku snagu i moć, ljudske slobode i pravo na privatnost sve više su ugroženi. Posebno su na udaru mlade generacije. To je bila i tema filma, koji su učenici 4.b napravili u suradnji s filmskom grupom Gornjogradske gimnazije, i na taj način aktualizirali temu Velike povelje.

Prigodni plakati na ulazu u knjižnicu zaokružili su temu projekta. Motivirani i vrijedni učenici i njihova profesorica još jednom su pokazali kako je školska knjižnica prostor u kojemu se prožimaju i aktualiziraju različita područja i teme.

Također, ovim projektom nastavljena je suradnja između školskih knjižnica Gimnazije Tituša Brezovačkog i Gornjogradske knjižnice.

 

 

 


ČITALI SMO ZAJEDNO, ČITALI SMO NAGLAS

  

I ove godine čitali smo jedni drugima, čitali smo naglas. Okupili su se profesori i učenici Gimnazije, već tradicionalno, 23. listopada u 20,00 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Čitali smo poeziju, prozu, svoje pjesme, tuđe tekstove, iz knjiga u tiskanome obliku, ali i s mobinih uređaja jer... ipak živimo u digitalno doba. No, od knjige se ne rastajemo i u čitanju još uvijek uživamo. Slavili smo svjetlost i ona nas je cijelo veče obasjavala jer bili smo dar jedni drugima.

Hvala ravnateljici i djelatnicama Knjižnice jer su bili naši dragi domaćini i aktivni članovi našega čitalačkog kluba. Vidimo se dogodine! 


ZAGREBAČKI VELESAJAM - KINESKI PAVILJON

19. 5. 2015.

 Izložba "DA VINCI - GENIJ I NJEGOVI IZUMI"

Zagrebački velesajam, Kineski paviljon

 

 

Najveća izložba Leonarda da Vincija koja je već nekoliko godina na turneji svijetom pod nazivom “Da Vinci: genije i njegovi izumi” gostuje u Zagrebu od 22. travnja do 16. kolovoza u Kineskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu. Naši učenici i profesori bili su na izložbi i razgledali više od 200 izložaka, uključujući i 80 strojeva  izrađenih prema Da Vincijevom dizajnu, zatim replike njegovih umjetničkih djela i  interaktivne demonstracije. 

Strojevi su podijeljeni u četiri grupe prema elementima primjene: zrak, voda, zemlja i vatra. Tako izlošci obuhvaćaju Da Vincijeve inovativne vizije helikoptera, padobrana, zmaja za letenje, oklopnog vozila, pogonskog prijenosa, bicikla, automobila, podmornice, tiskarskog stroja, hidraulične pile, projektila, vertikalne bušilice. Osmislio ih je nekoliko stoljeća prije njihova izuma i izrade prvih modela. Na izložbi su uz svaki model Da Vincijevog stroja priložene skice, projekti i originalni citati.

Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar... Riječ je o pravom renesansnom svestranom čovjeku neutažive znatiželje.

Izložba - opširnije, autor: Antonio Šiber

 

 


GORNJOGRADSKA GIMNAZIJA

6. svibnja 2015.

ŠKOLSKA KNJIŽNICA GORNJOGRADSKE GIMNAZIJE

  

U srijedu, 6. svibnja 2015. godine učenici 3. i 4. razreda naše gimnazije, zajedno s profesorom povijesti i školskom knjižničarkom, pozvani su u školsku knjižnicu Gornjogradske gimnazije na predstavljanje projekta povodom obilježavanja 200. godišnjice Bitke kod Waterlooa.

Učenici Gornjogradske gimnazije Danijela Zečević, Tomislav Šarić, Kristijan Musollaj, Antonio Ljatifi i Karlo Ćosić, predvođeni profesoricom Dunjom Malnar, predstavili su nam svoj višemjesečni rad na projektu kojim su, fotografijom i tekstom, koristeći različite izvore znanja, i tiskane i digitalne, prikupljali informacije o povijesnom trenutku s početka 19. stoljeća. Pritom su saznali mnoge informacije o povijesnim i književnim ličnostima toga vremena, ali i brojne druge zanimljivosti.

Kruna njihova istraživačkoga rada je izrada školskih novina na temu 200. godišnjice Bitke kod Waterlooa. Pozorno smo pratili učenička izlaganja, obnovili svoja znanja i naučili ponešto novo. 

Za uspomenu na darovani susret dobili smo primjerak školskih novina i Napoleonovu  osobnu iskaznicu. 


KNJIŽNICA MARIJE JURIĆ ZAGORKE

23.4.2015.    

NOĆ KNJIGE U KNJIŽNICI

MARIJE JURIĆ ZAGORKE

 

 

U četvrtak, 23. travnja 2015. godine u 22 sata učenice naše gimnazije Silvija Topić, 1.c i Lucija Pećarina, 4.b, zajedno s profesoricom Jurić, prisustvovale su predstavljanju knjige Zemlja iza šume - vampirski mit u književnosti i na filmu autora Tomislava Pletenca i Borisa Perića. Bilo je riječi o motivu vampirizma u djelu Brama Stokera i u djelima književne elite 18. i 19. stoljeća. 

                                                                                                                                                                                                                                 


KNJIŽNICA BOGDAN OGRIZOVIĆ

16. 4. 2015.

PREDAVANJE U AMERIČKOM KUTKU

KNJIŽNICE BOGDAN OGRIZOVIĆ

U četvrtak, 16. travnja 2015. učenici naše Gimnazije i profesorica Marija Hrga pozvani su u Američki kutak  Knjižnice Bogdan Ogrizović na predavanje o obrazovnom sustavu i mogućnostima studiranja u SAD-u. Predavanje je organizirano u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja koji je na taj način predstavio program Education in USA. Osim djelatnika Instituta, u Knjižnici su se predstavili i američki predavači i Fulbrightovi stipendisti.


KNJIŽNICA BOGDAN OGRIZOVIĆ

13. 4. 2015.

Predavanje o džezu

u Američkom kutku Knjižnice Bogdan Ogrizović

 

Učenici i profesori naše Gimnazije, na poziv profesorice Marine Lončar, prisustvovali su predavanju What is Jazz? u  Američkom kutku Knjižnice Bogdan Ogrizović. Predavanje je na engleskome jeziku održao Fulbrightov stipendist mr. sc. Joseph Winn Davis.

Obnovili smo i proširili svoje znanje o džez-glazbi, o njezinom podrijetlu, promjenama koje je ova vrsta glazbe doživjela tijekom 20. stoljeća, o džez-instrumentima, glazbenicima, o podvrstama džez-glazbe, a posebno smo uživali u glazbenim primjerima koje smo imali prilike i poslušati.

Predavanje je bilo zanimljivo i poticajno, a o tome svjedoči i činjenica da su neki naši učenici ostali razgovarati s predavačem i poslije predavanja. 

Zahvaljujemo profesorici Jeleni Banovac koja je na predavanje povela sve učenike  4.b razreda kojima je ovo predavanje bilo mala terenska nastava.

 


Posjet Domu za starije osobe Maksimir

20.3.2015.

POSJET DOMU ZA STARIJE OSOBE MAKSIMIR

Za Dane otvorene nastave 2015. godine učenici: Dora Jelašić, 4.b; Anrea Josić, 4.b; Iva Šadura, 4,b; Nikolina Gadža, 4.b; Matea Gadža, 4.b; Jan Roland, 3.b; Petar Klarić, 3.b i Iva Živković, 3.b zajedno s profesoricama Tanjom Turudić Čuljak i Jadrankom Jurić posjetili su Dom za starije osobe Maksimir na Ravnicama.

Tijekom posjeta učenici su naišli na srdačno gostoprimstvo korisnika i socijalne pedagoginje Slađane Kujundžić. Kratkim umjetničkim programom  predstavili su aktivnosti i odgojno-obrazovni rad svoje Gimnazije, recitirali su antologijske pjesme hrvatskih pjesnika i izazvali oduševljenje domaćina. Nakon prigodnoga programa slijedilo je druženje, učenike je zanimao smještaj i život korisnika u Domu pa su neki od njih susretljivo otvorili svoje prostore za boravak, garsonijere.

Srdačnost, ljubaznost i topla atmosfera sve su nas oduševili. Bili smo uvjereni da ćemo nastaviti suradnju sa simpatičnim korisnicima Doma na Ravnicama.

 

 

Priloženi dokumenti:
Kako je lijepo biti star....ppsx


POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI

25. 11. 2014.

POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI

Kada nas je knjižničarka upitala želimo li ići u Gradsku knjižnicu, desetak ruku vinulo se uvis. Znatiželjni, mladi čitatelji, u koje se i ja ubrajam, silno su željeli saznati što se krije iza naziva Gradska knjižnica. Ta se želja, zahvaljujući profesorici Jurić,  i ostvarila.

U Gradskoj knjižnici dočekala nas je ljubazna djelatnica koja nam je otkrila sve čari pojedinih odjela. Odvela nas je u spremište koje je bilo dupkom puno knjiga te smo se i sami uvjerili da je Gradskoj knjižnici potreban veći prostor. Prošli smo sve katove zgrade: Posudbeni odjel u prizemlju, Studijsku čitaonicu sa stručnom literaturom, Odjel periodike i Glazbeni odjel. Obilazak smo završili na 3. katu  u kupoli Gradske knjižnice. Trenutno  su tamo izložene slike s izložbe "Zakaj volim Zagreb". Naša vodičica rekla nam je da se u kupoli često održavaju književni susreti ili izložbe i neka slobodno navratimo ako nas zanimaju. Ja sigurno hoću.

                                                                                   Luna Ivandić, 1.c


OKRUGLI STOL NA INTERLIBERU

14. 11. 2014.

OKRUGLI STOL NA TEMU

STEREOTIPI O ŠKOLSKIM KNJIŽNIČARIMA

Organizator: Hrvatska udruga školskih knjižničara

Što su stereotipi, mijenjaju li se uvriježena mišljenja o tome tko su školski knjižničari, koja je njihova uloga unutar i izvan škole, koje sve kompetencije danas trebaju razvijati, kako utječu na svoje korisnike i kako ih oni doživljavaju samo su neka pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti uz pomoć, nadamo se, zanimljivih sugovornika:

mr. sc. Irena Kolbas, viša kustosica  Etnografskoga muzeja, autorica nedavno održane izložbe o stereotipima;

dr. sc. Diana Zalar, izvanredna profesorica Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja proučava i poučava dječju književnost;

Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica prvoga Centra za djecu, mlade i obitelj koja je godinama radila i kao školska psihologinja i profesorica psihologije;

Marko Štrok, profesor filozofije i inicijator zanimljivih projekata koji radi u zagrebačkoj OŠ Izidora Kršnjavoga;

Ana Kuliš, komparatistica, sociologinja i promotorica Školske knjige

Tena Vujčić, učenica Gimnazije Tituša Brezovačkog.

 


ČITANJE NAGLAS U KNJIŽNICI M. J. ZAGORKE

23. listopada 2014.

O LJUBAVI PIŠEMO, O LJUBAVI ČITAMO, LJUBAV ŽIVIMO...

 

 

I ove godine okupili su se ljubitelji knjige  i čitanja, učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u četvrtak, 23. listopada.

Svoje pjesme, ali i odabrane tekstove omiljenih autora čitali su Marta Kezele, Franka Buljan, Lara Leko, Iva Tara Drmić, Luna Ivandić, Filip Tiljak, Silvija Topić, Lucija Čutura, Nerma Ibrahimkadić, Selma Imamagić, Sara Banovec, Petra Fribert, Jelena Krpan i Lovro Preprotnik te profesori Andrea Igaly, Nikola Kuzmičić, Ivana Hesheimer, Branka Drageljević, Ljiljanka Kordić, Doris Dobranić i Jadranka Jurić.

Druženje su učinili posebnim i članovi dramske grupe IPAK sa svojim recitalom poezije.

U ugodnoj i toploj atmosferi Knjižnice slavili smo knjigu i čitanje, divili se odabranim tekstovima, uživali u riječima, stihovima. Tražila se pjesma više, još pokoji ulomak, nečija pjesma... i nije nam se išlo kući. Slaveći knjigu slavili smo ljubav - u Mjesecu hrvatske knjige - jer smo čitali jedni drugima, jedni za druge.

I nismo tražili ljubav - knjiga ju je pronašla.

Vidimo se dogodine!


PREDSTAVLJANJE KNJIGE LUKE RITZA

22. listopada 2014.

Učenici i profesori Gimnazije Tituša Brezovačkog okupili su se u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u srijedu, 22. listopada 2014. godine na predstavljanju knjige Luke Ritza "... sa srećom u džepu i osmijehom na licu".

Tribina je bila posvećena Luki Ritzu, njegovoj generaciji i ljubavi.

 

 

 

 


POSJET ZBIRKAMA NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE

20.3.2014.

  

Tijekom Dana otvorene nastave, učenici prvih, drugih i trećih razreda, u okviru radionice Kako se čuvaju i liječe knjige posjetili su zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Riječ je o sljedećim zbirkama: Zbirka starih knjiga i rukopisa, Zbirka muzikalija i audiomaterijala, Grafička zbirka i Kartografska zbirka. Razgledali smo prostor svake zbirke, a voditelji su nam ukratko predstavili građu koja je pohranjena u pojedinoj zbirci. Predstavljene zbirke čine najvredniji dio fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

 

 


KNJIGE ZA DJECU U KUĆI SV. JOSIPA

 

Povodom Međunarodnoga dana darivanja knjiga, 14. veljače, koji se ove godine prvi puta obilježio u Hrvatskoj, i to s geslom Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj  učenici i profesori naše Gimnazije donosili su svoje knjige u našu školsku knjižnicu. Knjige su bile namijenjene štićenicima  Kuće sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu. Prikupljeno je 166 slikovnica, lektirnih i beletrističkih izdanja.  

Naslovi su popisani, knjige su uredno i s ljubavlju spremljene u kutije i odvezene djeci u Kuću sv. Josipa. Naši učenici Juraj Cvetko, 3. a, Lucija Tomić, 4. c, ravnatelj Damir Jelenski i profesorica Jurić svjedočili su radosti i oduševljenju mališana zbog darovanih knjiga.

Zahvaljujemo svim profesorima i učenicima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji. 

 

 


POSJETILI SMO ODJELE GRADSKE KNJIŽNICE

 NAŠI UČENICI U GRADSKOJ KNJIŽNICI

 

Učenici prvih razreda posjetili su odjele Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu 6. Ljubazna djelatnica Knjižnice ukratko nas je upoznala s poviješću Knjižnice i lokacijama na kojima je bila smještena sve do današnjih dana. Prvo smo se zadržali na Informativno-posudbenom odjelu  u kojem smo pretraživali građu na računalima. Dobili smo informaciju kako možemo koristiti usluge Knjižnice za prikupljanje literature za potrebe pisanja referata. Posjetili smo Studijsku čitaonicu u kojoj je smještena građa referentne zbirke i zbirke iz povijesti umjetnosti. Razgledali smo Čitaonicu novina i časopisa te Glazbeni odjel. O svakom odjelu saznali smo kakvu građu sadrži, čemu služi i koje mogućnosti pruža nama korisnicima. Zavirili smo i u spremište knjiga u podrumu zgrade. Tamo se nalaze knjige, složene po stručnim oznakama, koje na zahtjev korisnika dolaze u Posudbeni odjel. Dječji odjel Gradske knjižnice nalazi se u istoj zgradi, ali na drugome ulazu i sadrži bogatu medioteku.                        Velika zbirka knjiga u Gradskoj knjižnici umjesto sadašnjih 2 000 mtreba prostor od 20 000 m2. Iskreno se nadamo da će taj prostor  u skoroj budućnosti i dobiti.  


RADIONICE NA INTERLIBERU 2013.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2013.

NAŠI UČENICI NA INTERLIBERU

RADIONICA ENGLESKOGA JEZIKA

 

Naši učenici Jelena Krpan, 3.c i Pavle Menalo 1.a sudjelovali su u radionici  engleskoga jezika na ovogodišnjem Interliberu. Radionica Cambridge English First - Spremni za uspjeh u stvarnom svijetu organizirana je u suradnji s British Councilom, a voditelj je bio Stephen Hindlaugh. Cambridge English First ili First Certificate in English (FCE) je kvalifikacija iz engleskoga jezika na razini B2 Zajedničkoga europskog referentrnog okvira za jezike.  S ovom kvalifikacijom dokazuje se znanje engleskoga jezika za potrebe rada ili studiranja u inozemstvu. Voditelj radionice s polaznicima - gimnazijalcima prolazio je kroz dijelove ispita i uspoređivao  ispit FCE s ispitom hrvatske državne mature.


ČITALI SMO NAGLAS U KNJIŽNICI MARIJE JURIĆ ZAGORKE

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2013.

SLAVILI SMO KNJIGU I ČITALI NAGLAS

 

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke 23. listopada  naši učenici i profesori  naglas su čitali tekstove omiljenih autora. Malo društvo čitatelja činili su: Lucija Čutura 1.a, Selma Imamagić 1.a,  Nina Lovrić 1.c, Anisa Zahirović 1.c, Emanuel  Tomljenović 2.a,  Iva Živković 2.b, Erika Cindrić 2.c,  Mia Maesano Krapinec 2.c, Lovro Preprotnik 3.c,  Jelena Krpan 3.c, Luka Šatara 3.d, Sandra Vukić, prof. , Branka Drageljević, prof. i  Jadranka Jurić, prof. Čitali su tekstove Pennaca, Hornbyja, Kiševića, Kishona, Gavrana, Zafona, Žmegača, E. A. Poea, Hermana i Riecka, Pavličića, Doctorowa, Conollyja… Na kraju, poslušali smo  i pogledali sjajnu interpretaciju Moliereova  Harpagona u izvedbi  Luke Šatare. Čitanjem i glumom odali smo zahvalnost knjizi.                                                                                                                                                                                    

 


ŠETNJA ZAGORKINIM TRAGOM PO ZAGREBU

Djelatnice Centra za ženske studije, u okviru 6. dana Marije Jurić Zagorke, organizirale su u nedjelju, 2. prosinca još jednu šetnju Zagorkinim tragom po Zagrebu.  Šetnja je bila namijenjena  svima onima koje zanima život i stvaralaštvo Marije Jurić Zagorke. Predstavnik naše gimnazije bio je Andrija Koštal, učenik 3.d razreda.

Šetnju je vodila  profesorica Slavica Jakobović-Fribec, autorica "Vodiča Zagorkinim tragom kroz Zagreb".  Upravo na inicijativu gospođe Jakobović-Fribec pokrenuti su 2007. godine Dani Marije Jurić Zagorke. Voditeljica nam je pričala o  životu i djelu naše književnice, zaustavljajući se kraj lokacija i ustanova koje  svjedoče o Zagorkinoj intimnoj, književnoj i novinarskoj borbi: Jelačićev trg, Markov trg, Varšavska ulica, Frankopanska ulica, Mažuranićev trg, hotel Esplanade, Petrinjska ulica, hotel Palace, Dolac, Tkalčićeva ulica...

Na kraju šetnje prisjetili smo se Pavličićevih riječi upućenih Zagorki: "Cijenjena  gospodična, kad biste Vi samo znali koliko nam nedostajete. Na gubitku smo i Vi i mi. Jer, Vi ste uranili u svemu, a možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas..."

 


FILM O ZAGORKI U KNJIŽNICI MARIJE JURIĆ ZAGORKE

 

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke u utorak, 27. studenoga učenicima naše gimnazije prikazan je  film o Mariji Jurić Zagorki redateljice Biljane Čakić-Veselić. Riječ je o dokumentarno-igranome filmu koji je učenicima još jednom osvijetlio životni put i književno djelo naše Zagorke. Film je prikazan prvoga dana manifestacije Dani Marije Jurić Zagorke i to u Knjižnici koja s ponosom nosi Zagorkino ime.


OKRUGLI STOL HUŠK-a NA INTERLIBERU 2012.

  

Na ovogodišnjem Interliberu održan je okrugli stol Hrvatske udruge školskih knjižničara posvećen temi "Časopisi u školskim knjižnicama: koliko se čitaju, koriste i cijene."

Tijekom rasprave, u kojoj su sudjelovali gosti - književnici, urednici, izdavači, novinari, psiholozi i školski knjižničari, objavljeni su i rezultati ankete o čitanosti časopisa u školskim knjižnicama koja je provedena na uzorku učenika osnovnih i srednjih škola. Učenica naše gimnazije Vlatka Božić, 4.b  iznijela je rezultate ankete koja je provedena i  među učenicima 2. i 4. razreda naše gimnazije. Voditeljica okrugologa stola bila je profesorica Jadranka Jurić.

Osvrt na okrugli stol HUŠK-a


INTERLIBER 2012. - RADIONICE ZA SREDNJOŠKOLCE

 

Na ovogodišnjem Interliberu, a u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, održane su radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenice 2.a razreda naše gimnazije, Nina Vojtek i Natalia Jurgan, sudjelovale su u radu literarne radionice "Samo za taj osjećaj" koji je vodila mr.sc. Ivana Bašić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti te voditeljica centra za biblioterapiju "Balans". Budući da  tema ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige tgovori o međugeneracijskoj povezanosti, cilj radionice bio je kreirati mali rječnik mlade generacije koji obuhvaća izraze kojima se učenici služe u svakodnevnom govoru kako bi opisali svoje osjećaje ljubavi, mržnje, zavisti, sreće, ushićenja, negodovanja...


IZLOŽBA UMJETNIČKIH FOTOGRAFIJA

 

Dugogodišnja suradnja između školske knjižnice Gimnazije Tituša Brezovačkog i Knjižnice Marije Jurić Zagorke rezultirala je još jednim kulturnim događajem.

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke 14. ožujka  prisustvovali smo  otvorenju izložbe umjetničkih fotografija učenika i profesora Gimnazije Tituša Brezovačkog. Svoje su fotografije predstavili učenici: Doris Bakota, 4.d, Ana Nimac, 4.d, Paula Markoč, 4.a i Dominik Popović, 3.c te profesorice Božena Šmit i Tanja Turudić Čuljak. Izložbu je  otvorila profesorica  Mirjana Tomašević Dančević, viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ovo je već treća izložba umjetničkog stvaralaštva učenika i profesora naše gimnazije u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.


POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI

  

Naši dojmovi:

U četvrtak, 2. veljače 2012. godine grupa učenika prvih razreda naše gimnazije, uz pratnju knjižničarke, odlučila je pobliže upoznati Gradsku knjižnicu na Starčevićevu trgu. Saznali smo da u knjižnici, osim knjiga, možemo posuditi i omiljeni film na DVD-u ili CD klasične glazbe. Također, vidjeli smo spremište knjiga s pokretnim policama na kojima se nalazi više od  130 000 svezaka. Bili smo u Čitaonici  novina i časopisa  na 1. katu te u Čitaonici priručnika i zbirki koja sadrži knjige iz različitih područja. Učinilo nam se da prevladavaju priručnici iz povijesti i umjetnosti. Šećer na kraju bio je posjet  Glazbenom odjelu. Tamo su izloženi CD-i klasične glazbe, ali i CD-i s filmskom glazbom, narodnom glazbom Afrike, Amerike...

Vjerujem da ćemo odsad u Gradsku knjižnicu dolaziti  obogaćeni  novim spoznajama o uslugama koje nam pruža.

                                                                              Matea Jarić, 1.d

 

 


POSJET MUZEJU GRADA ZAGREBA

 

U srijedu, 25. siječnja 2012. učenici prvih, drugih i četvrtih razreda naše gimnazije posjetili su Muzej grada Zagreba. Posjet je organiziran za učenike koji sudjeluju u projektu Kultura turizma. Gospođa Biserka Stanišić provela nas je kroz stalni postav Muzeja grada  Zagreba, a posebna pozornost posvećena je povijesnim razdobljima te povijesnim i književnim ličnostima koje su predmet našega istraživanja u okviru projekta Kultura turizma. U Muzeju grada Zagreba s učenicima su bile profesorice Josipa Rodić, Branka Topolovec i Jadranka Jurić.

 


PROMOCIJA KNJIGE O BANU ŠOKČEVIĆU

 

 

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke 18. listopada  2011. godine predstavljena je knjiga "Ban Šokčević i njegovo doba".

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Agneza Szabo, mr. sc. Zlatko Virc  te prof. emeritus dr. sc. Dragutin Pavličević.

Promociji knjige prisustvovali su profesori i učenici naše gimnazije i  prisjetili se značajne uloge  bana Josipa Šokčevića u hrvatskoj povijesti.

 

Priloženi dokumenti:
PA190057.JPG
PA190061.JPG


IZLOŽBA NAŠIH LIKOVNIH RADOVA

 

Školska knjižnica naše gimnazije razvija uspješnu  suradnju  s Knjižnicom Marije Jurić Zagorke. Ona se ostvaruje kroz aktivnosti,  izložbe, književne susrete, stručne savjete, razmjenu ideja i iskustava vezanih za korisnike.

U povodu  manifestacije Dani otvorene nastave Gimnazije Tituša Brezovačkog  u Knjižnici Marije Jurić Zagorke 18. ožujka 2011. godine   otvorena je izložba likovnih radova  profesora, učenika i djelatnika naše gimnazije.

Izložbu je otvorila voditeljica Knjižnice Jasna Jednačak osvrnuvši se na tijek naše dosadašnje suradnje.

Profesor vjeronauka Nikola Kuzmičić oduševio je prisutne svojom pjesničkom riječju.

Profesorica likovne umjetnosti Vlasta Zelenko Sokolić predstavila je svoje slike nastale tehnikom akrila, a gospođa Karmela Bojić, računovotkinja Gimnazije, izložila je svoje radove nastale tehnikom ugljena i tehnikom ulja na platnu.

Učenica Dora Kosijer Gorički predstavila se radovima koji su nastali tehnikom ulja na platnu.

Učenice Dijana Pavlović, Ivana Koštić, Marina Ferfolja, Eleonora Lozić, Karla Mišetić, Helena Pađen, Ela Radanović, Mia Mesar, Tena Šimunjak, Mirna Pećina Milisavljević,  Iva Bedeković i  Lana Delač izložile su svoje slike na svili na temu glagoljice. Njihovi radovi nastali su na radionici koja je prošle godine održana u našoj gimnaziji. Voditeljica radionice bila je gospođa Renata Mladić  iz Udruge Glagoljaška mladež.

Izložba radova naših profesora i učenika bila je otvorena do 28. ožujka 2011. godine.


MEMORIJALNI STAN MARIJE JURIĆ ZAGORKE

  

Učenici naše gimnazije posjetili su Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke. Posjet je organiziran u povodu  održane manifestacije Dani Marije Jurić Zagorke (23. - 27. studenoga 2010.).


IZLOŽBA: BITKA ZA VUKOVAR - TRPINJSKA CESTA

Posjetili smo izložbu fotografija "Bitka za Vukovar - Trpinjska cesta (jesen 1991.) gospodina Ivana Leutara. Izložba je bila postavljena u Knjižnici Marije Jurić Zagorke od 24. studenoga do 2. prosinca 2010. godine.  Na otvorenju izložbe  učenica naše gimnazije Nina Franulović govorila je stihove o Vukovaru. Gospodin Ivan Leutar  pričao je o vremenu  u kojem  su fotografije nastajale, a gospodin Mate Rupić predstavio je rad i djelovanje Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog  centra Domovinskog rata u Zagrebu. Tom prigodom školskoj knjižnici Gimnazije Tituša Brezovačkog darovana je knjiga "Grad je bio meta: bolnica, Dom umirovljenika..." u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Za sve nas, ovo je bila još jedna prilika da

"... herojima se poklonimo ničice. " ( A. Ivelja, Vukovare, ljubavi)

 

  


IZLOŽBA: JANKO POLIĆ KAMOV

   

Naši učenici posjetili su izložbu o Janku Poliću Kamovu u organizaciji Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Izložba je postavljena u muzejskom prostoru palače Narodni dom, u Opatičkoj ulici, a otvorena je  u povodu 100. godišnjice autorove smrti. Izložba je otvorena od 17. studenoga do 1. prosinca 2010. godine.

 

 


MEMORIJALNI PROSTOR BELE I MIROSLAVA KRLEŽE

   

 

U utorak, 23. ožujka 2010. godine, nakon nastave dio 4.a razreda posjetio je dom Bele i Miroslava Krleže na Tuškancu. Posjet je organizirala profesorica Jadranka Jurić, a pratila nas je i profesorica Branka Topolovec. Ugledavši vilu Rein imali smo se čemu diviti. Mislim da ni u današnje vrijeme nitko ne bi imao ništa protiv kad bi mu ovakav prostor bio stavljen na raspolaganje. Vila Rein je miran, pomalo idiličan prostor, na čijem je prvom katu bračni par Krleža proveo posljednja tri desetljeća svoga života.

Uslijedio je obilazak vile iznutra uz simpatičnu kustosicu Vesnu Vrabec koja se trudila učiniti naš posjet što zanimljivijim. Vidjeli smo nekoliko porteta bračnog para, mnogo zanimljivog i vrijednog namještaja koji je uglavnom dar Krležine „tete Pepe“. Imali smo priliku pronaći Krležu na slici s prijateljima iz djetinjstva, no ne moram napominjati da to nikome nije pošlo za rukom. Divili smo se njihovoj zbirci knjiga koja premašuje broj od 4 200 primjeraka itekako vrijednih pažnje.

 Budući da su slavni pisac i glumica raspolagali s mnogo prostora imali su odvojene spavaće sobe. Tako možemo razlikovati Krležin minimalistički stil, kojim je uređen prostor u kojem je on provodio većinu svog vremena, od Belinog, puno raskošnijeg i toplijeg stila. Unatoč zasebnim sobama, nitko ne sumnja u veliku ljubav između Bele i Miroslava Krleže. To dokazuju i sva pisma koja su poslali jedno drugome. Svako Krležino pismo Beli počinjalo bi s „Draga moja B.“, a završavalo s „Voli te tvoj M. K.“.

Napuštajući Krležin memorijalni prostor osjećali smo zadovoljstvo. Smatram da je ovaj posjet bio vrlo poučno iskustvo koje nam je dalo bolji uvid u privatni život dviju osoba koje zaslužuju živjeti još dugo kroz svoj nekadašnji rad. Drago mi je što je taj prostor iskorišten na najbolji mogući način i nadam se da će još mnogo ljudi proći kroz njega i tako proživjeti jedan mali dio hrvatske prošlosti.  

Ivana Lovrečić, 4.a

 


DANI OTVORENIH VRATA ZAVODA ZA POVIJEST HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI, KAZALIŠTA I GLAZBE...

U okviru Dana otvorenih vrata Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od 19. do 21. listopada 2009. godine u galerijskom prostoru Narodnog doma u Opatičkoj ulici, naši su učenici imali priliku razgledati reprezentativan izbor izvornih dokumenata i rukopisa hrvatskih pisaca: A. Šenoe, T, Ujevića, A. G. Matoša, J. P. Kamova, I. G. Kovačića, V. Nazora, S. S. Kranjčevića, J. Kosora i drugih.

     


HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

  

U srijedu, 26. rujna 2007. godine cijeli  naš 2.a razred, zajedno s profesoricom Jadrankom Jurić, krenuo je u  posjet Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Dolaskom  na Trg Nikole Šubića Zrinskog   slijedilo je razgledavanje znamenite ustanove. U auli Akademije održano nam je  kratko predavanje o osnivanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, njenim djelatnostima i znanstvenom radu te o značajnim i vrijednim spomenicima koji se ovdje čuvaju. Počasno mjesto u auli ima original  Bašćanske ploče iz 11. stoljeća. Nalazi se tu i  kopija škrinje sv. Šimuna iz 14. stoljeća.  Uz stručno vodstvo razgledali smo i Strossmayerovu zbirku starih majstora koja je prepuna umjetničkih djela. Ukratko, ovo je bio kratak, ali vrlo učinkovit i edukativan bijeg iz svakodnevice, u kojem su svi uživali. Uostalom, kao što iz priloženoga  možete  i vidjeti - slika govori tisuću riječi.

 

Kristina Radočaj, 2.a

                           

 


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 3. 2023.

Ukupno: 82979
Ovaj mjesec: 3545
Ovaj tjedan: 1022
Danas: 105
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Arhiva dokumenata
Anketa (mala)
Koja vam je najpopularnija društvena mreža?
CMS za škole logo
Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb / Habdelićeva 1 , HR-10000 Zagreb / gimnazija-osma-tbrezovackog-zg.skole.hr / ured@gimnazija-osma-tbrezovackog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju